ЗА КАНЕЛАТА И ЕО - АМИ ООН!?! - ФБ-РУЖА ВЕЛЧЕВА/16.01.2014.
Конспирация? ЕС спира суперхрана, по-ценна от златото
Канелата е най-старата, библейска подправка, има подмладяващи и антиоксидантни свойства, но ЕС се кани да я ограничи.
Една новина се прокадна през първите дни на новата година и мина почти незабелязано. ЕС ще ограничи съдържанието на канела в печените сладки по магазините, тъй като тя можело да има вредно влияние върху организма, писа британската преса. На пръв поглед човеколюбиво и здравеобгрижващо. Нещо повече - вероятната забрана целяла спазването на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия. Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят на свой ред учените.
Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.
Впрочем въпросът за съдържанието на канелата беше повдигнат отново по Коледа в Дания, след като властите обявиха намерението си да ограничат или променят производството на традиционните канелени рулца, едни от най-любимите местни сладки. Властите се съгласиха да не вземат мерки срещу сладкиша до февруари. Датските сладкари вече обмислят възможността да започнат да правят лакомството с цейлонски вариант на подправката, в който има по-малко кумарин. В съседна Швеция пък решиха засега да не вземат мерки срещу традиционните канелени сладки.
Какво предствлява впрочем канелата? Тя се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum, които растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка, а о-в Цейлон е най-големият производител на канел.
Диетолози и експерти определят канелата като суперхрана, а някои стигнаха и по-далеч, като провидяха в европейската директива поредната световна конспирация срещу здравето и живота на европейските граждани.
Ето и още детайли: канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана е от почти всяка култура от векове и се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система.
Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото. Научните изследвания доказват, че консумацията на определени видове храни с подмладяващи свойства могат видимо да ни подмладят. Разбира се, те не са чудодейни, но благодарение на някои от съставките си, които имат антиейджинг ефект, са заслужили името си супер-храни.
Богатите на антиоксиданти храни са важни за борбата с вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за стареенето на клетките и възникването на предпоставки за заболяване. Можем да гледаме на свободните радикали като на формиращи ръжда химикали в тялото. Както металът ръждясва, когато е изложен на кислород продължително време, така и свободните радикали влизат в реакция с кислорода и водят до нежелани ефекти върху организма.
Антиоксидантите имат подмладяващо свойство именно защото ефективно премахват свободните радикали от организма. Антиоксиданти има и в канелата.
Богатите на антиоксиданти храни са важни за борбата с вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за стареенето на клетките и възникването на предпоставки за заболяване. Можем да гледаме на свободните радикали като на формиращи ръжда химикали в тялото. Както металът ръждясва, когато е изложен на кислород продължително време, така и свободните радикали влизат в реакция с кислорода и водят до нежелани ефекти върху организма.
Антиоксидантите имат подмладяващо свойство именно защото ефективно премахват свободните радикали от организма. Антиоксиданти има и в канелата.
В холистичната китайска медицина пък се смята, че канелата притежава топлина и ян. Затова се използва за лечение на заболявания, предизвикани от прекален студ или ин. В древната индийска традиция аюрведа пък лечителите използват канела, за да се справят със заболявания на венците, еректилна дисфункция и много други състояния от различен характер.
Коментари
Публикуване на коментар