ШЕФЕРДИЯТА - СРЕЩУ РАК, ФБ - 18.04.2014.
Шефердията може да ни предпази от коварния рак
През последните години растението годжи бери доби голяма популярност заради своите полезни съставки, но по всичко изглежда, че малко познатата шефердия може и да го измести в класацията на „суперхраните“ с чудодейните си съставки, една от които може да предотврати дoри и рак, пише сайтът tialoto.bg
Шефердията е храстовидно растение, което има малки, червени и сладко-горчиви плодове. То вирее в Северна Америка и е способно да оцелее при много сурови климатични условия, а освен това има нужда от малко количество вода, за да се развива. Една от главните съставки на шефердията е познатият ликопен, който предотвратява развитието на рак.
Изумителното растение расте главно върху не особено плодородната територия на индианските резервати в Южна и Северна Дакота и заради това дълго време плодовете му са консумирани от индианците, населяващи тези територии.
Едни нови изследвания за изумителните здравословни свойства на шефердията, публикувани на страниците на списанието „Food Science“, разкриват, че растението може с пълно основание да измести всички останали полезни храни, които са предпочитани от хората, водещи природосъобразен начин на живот.
Плодовете на шефердията съдържат много високи нива на ликопен – един антиоксидант, съдържащ се и в доматите. Освен него в растението се съдържа и едно киселинно съединение, което се нарича метил-ликопенот и може да се използва като естествен оцветител на храната. Тръпчивият вкус на плодовете се дължи на фенолни антиоксиданти, предпазващи от рак и забавящи процеса на стареене в организма.
Киселинността на растението може да се използва във винопроизводството. За момента шафердията все още не се предлага свободно, тъй като нейното отглеждане е ограничено в определени райони на Северна Америка. За някои хора обаче и това не е особен проблем, тъй като те сами започват да отглеждат невероятното растение и се радват на полезните му плодове, които притежават толкова полезни свойства за здравето, сред които и способността му да предпазва от коварния рак.
Коментари
Публикуване на коментар