ЗА ЛИМЕЦА - ФБ, 17.12.2013.

DSC_3783
Покълналият лимец (жито) е една от най-хубавите храни, с които човек може да се храни. „Зрънцата живот“ носят полезни витамини, микроелементи, антиоксиданти, ензими и още открити и неоткрити чудеса.
Предимствата на лимецът пред житото са няколко и основно следните:
  • лимецът се отглежда без химикали, поради причината, че не боледува;
  • лимецът е прадядото на пшеницата и в него балансът между веществата е непокътнат от човешката дейност;
  • лимецът е по-богат на микроелемнти от другите видове пшеница;
  • лимецът е по-мек и се консумира по-лесно;
  • лимецът има няколко пъти по-ниско съдържание на глутен, отколкото съвременните сортове пшеница.

За да покълнем лимец са ни необходими следните пособия: стъклен буркан и цедка. Разбира се, необходим ни е лимец. За предпочитане отглеждан в България :-)
DSC_3730

DSC_3734
Първа стъпка: изчистваме лимеца.

DSC_3736

DSC_3737
Втора стъпка: изсипваме лимеца в буркана.

DSC_3744
Трета стъпка: изплакваме лимеца като наливаме вода, разклащме добре и изливаме през цедка. Повтаряме 2-3 пъти.

DSC_3740

DSC_3743

DSC_3748
Четвърта стъпка: накисваме лимеца в студена вода за около 6-10 часа.
Лятно време 6 часа са достатъчни. Важно е лимецът да не се пренакисва, особено лятно време, защото това може да доведе до намаляване на кълняемостта. Причината за това би било разкашкването на семенцата. За това по-краткото накисване е за препочитане, макар и лимецът да остава по-твърд. След няколко часа оставен без вода и по твърдия омеква и започва да покълва.

DSC_3756
Пета стъпка: изливаме водата и изплакваме като наливаме и изливаме студена вода 2-3 пъти.

DSC_3758

DSC_3760
Шеста стъпка: оставяме лимеца да покълва, но вече без вода. След още няколко часа той вече е омекнал и готов за ядене.

Забележки:
  1. Важно е да проплакваме редовно семенцата – поне по веднъж на ден и винаги преди ядене.
  2. В случай, че държим буркана на студено, семенцата ще растат по-бавно и така, ще може да ядем лимец по-дълго време.
  3. Важно е да оставяме лимецът да има достъп до въздух, за това не затваряме плътно капачката, а само леко похлупваме с нея.
  4. Може да се храним с покълналия лимец докато кълнчетата станат големи, дори повече от 1-2 см. Най-полезни, може би, са межу 1 и 4 мм.

DSC_3780
Лимец, лимец, дрвено жито,
древно жито – живо жито.
Живо жито – чудно жито…

DSC_3782
Всичко най-добро :-)
Благодарим за зрънцата живот, за доброто и разумното. Да растат семенцата и да носят благата!

За Здрав живот Калоян Гичев, 15 декември 2013 г., София.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЛЕНЕНО СЕМЕ И КАРАМФИЛ - ФБ - 21.02.2016.

СУПА СОЛЖЕНИЦИН - СРЕЩУ РАК- ФБ - 25.08.2014.

СТАВИ, КОСТИ, КОЛЕНА.